Je kan deelnemen aan ArbeidsMatige Activiteiten op één van de werkvloeren. Voorbeelden van enkele activiteiten zijn: stickeren, verpakken van producten, klusjes in de tuin, keukenwerk, poetsdienst...
De werkvloeren bevinden zich in verschillende organisaties. Er is doorstroom tussen de verschillende werkvloeren mogelijk
De begeleiding doorheen het traject wordt opgenomen door de AMA-begeleiders en de mentoren op de werkvloer. Op regelmatige tijdsstippen worden er gesprekken gehouden waarin de evolutie en de wensen van jou besproken worden.
De arbeidscoach begeleidt je in een traject op maat. Via een intakegesprek worden jouw wensen en noden geëxploreerd. Er wordt een concreet actieplan opgesteld en op zoek gegaan naar een passende tewerkstelling, al dan niet binnen het normaal economisch circuit (trajectbegeleiding). Daarnaast kan de arbeidscoach jou ook ondersteunen in functie van werkbehoud (loopbaanbegeleiding). Beiden gebeuren aan de hand van oriëntatie, stage en vorming.
Deze begeleidingsvormen kunnen elkaar ook opvolgen en afwisselen gedurende het traject. De begeleiding van de arbeidscoach loopt gedurende een maximumtermijn van twee jaar.
Binnen W² (Werk en Welzijn) zet je de stap naar betaald werk met behulp van een trajectplan en stages. De casemanagers van welzijn (De Raster) en werk (GTB) maken een trajectplan op met de noden op vlak van welzijn en werk. Gedurende het traject, dat een maximale duur heeft van 18 maanden, blijven beide casemanagers betrokken.
De noden van het trajectplan worden tijdens individuele gesprekken door de actor zorg (psycholoog) met jou besproken. De organisatie en de begeleiding worden door de actor werk opgenomen.
Er is regelmatig overleg tussen de betrokkenen om het traject te evalueren en eventueel bij te sturen.
U kan onderstaand formulier invullen ofwel dit downloaden en opsturen