Het initiatief voor beschut wonen De Raster vzw met een werking te Grimbergen, Halle en Asse biedt langdurige begeleiding en ondersteuning aan mensen met een psychische kwetsbaarheid en dit op tal van terreinen van het maatschappelijk leven.
Wij beschikken over 13 woningen van 2 tot 7 personen waar mensen samenleven; een totaal van zo’n 64 plaatsen gemeenschappelijk beschut wonen. Er zijn ook 2 individuele appartementen.
Iedere bewoner heeft er een eigen gemeubelde kamer met daarnaast gemeenschappelijke ruimtes zoals woonkamer, keuken, badkamer.
Wij richten ons voornamelijk naar volwassenen met een gestabiliseerde psychische kwetsbaarheid die gedurende korte of lange tijd niet in staat zijn om zelfstandig te leven.
Wij verwachten van de bewoner dat het uivoeren van huishoudelijke taken en het bereiden van maaltijden zo autonoom mogelijk gebeurt.
Er is een minimum aan sociale vaardigheden noodzakelijk om gesprekken te voeren en afspraken te maken. In een wekelijks overleg staan praktische en relationele problemen ter discussie. De bewoner verbindt er zich toe deel te nemen aan een dagactiviteit buitenshuis, zoals bv.(vrijwilligers-)werk, opleiding, atelier, …
Er is een degelijk uitgebouwde nazorg voorzien, dit in overleg met de doorverwijzende organisatie en de cliënt. Men moet gemotiveerd zijn om actief deel te nemen aan de begeleiding met respect voor de leefregels en afspraken.
De maandelijkse onkosten, voor wat betreft het gemeenschappelijk wonen, bestaan uit een vergoeding voor de huur van een gemeubelde kamer, het verbruik van water, gas en elektriciteit, gebruik van de gemeenschappelijke ruimten en onderhoud. Dit bedrag situeert zich rond €470 per maand. Maaltijden en persoonlijke kosten moeten nog in rekening worden genomen.
Deze beide raden hebben een adviserende functie met betrekking tot onze werking. Nieuwe projecten en ontwikkelingen worden toegelicht aan de bewoners, hun familieleden en/of vertrouwenspersoon. Daarnaast is de inbreng van betrokkenen, bewoners en familie in de organisatie ook belangrijk.
De familieraad is een moment om informatie te delen, adviezen en meningen te formuleren over de werking van de woonvormen. Onderwerpen zoals de geboden ondersteuning, de dienstverlening in zijn totaliteit en zaken die de individuele belangen van een bewoner of familielid overstijgen komen ook aan bod.
Wij hebben de intentie om een tweetal keer per jaar samen te komen, telkens op een avond in de week.
Bewoners begeleiden binnen de huizen is onze belangrijkste zorg. Hierbij vinden we inspraak van onze bewoners een belangrijk gegeven.
Het uitgangspunt is dat bewoners diegene zijn die het best weten waar hun noden en verlangens liggen en zoveel mogelijk betrokken worden bij de gang van zaken.
Dit gebeurt via een individueel begeleidingsplan en via huisvergaderingen.
Daarbovenop willen we iedereen een stem geven op organisatorisch vlak via een bewonersraad. Via deze raad geven we bewoners de kans om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes, kunnen ze hun mening geven en samen nadenken over de organisatie van NetwerWonenPlus.
We streven naar een vertegenwoordiger per huis om ongeveer 3x per jaar samen te komen.
De thema’s op de bewonersraad worden aangebracht door de deelnemers zelf.